Dim Sum

Dim Sum (點心) betekent letterlijk “raakt je hart”. Het is een van de belangrijkste culinaire tradities in Hong Kong, waarbij kleine gestoomde en gefrituurde hapjes worden geserveerd in onder andere bamboe mandjes. Dim Sum is vergelijkbaar met de Engelse “ High Tea” of de Spaanse “Tapas”. Strikt genomen verwijst Dim Sum (點心) slechts naar de aanbod van kleine hapjes, terwijl Yum Cha (飲茶), wat letterlijk “thee drinken” betekent, refereert naar een complete lunch maaltijd.

Yum Cha Sessie

In China wordt Dim Sum bij ontbijt en lunch gegeten in lokale theehuizen en in restaurants. Bij Dim Sum wordt meestal geconsumeerd met veel thee en bijgerechten zoals gebakken rijst, noedels en verse groenten. Restaurant Full Moon serveert dagelijks (van 12:00 tot 24:00) meer dan 80 soorten verse huisgemaakte dim Sum gerechten met onder andere gestoomde, gebakken en gefrituurde Dim Sum, Cheung Fan (flensjes), gestoomde broodjes, dessert, geroosterd vlees, noedels soep, en gebakken rijst.

Historie

De traditie van Yum Cha is ontstaan doordat reizigers die langs de oude zijderoute een plek nodig hadden om uit te rusten. De zijderoute was een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China en het oosten van Azië. Later serveerden de lokale theehuizen ook kleine hapjes, toen men ontdekte dat thee goed was voor de spijsvertering.

Culinaire traditie

De unieke culturele traditie van Dim Sum komt oorspronkelijk uit de provincie Kanton in het zuiden van China, waar na eeuwenlang Yum Cha is veranderd in een uitgebreide en gezellige lunch belevenis. In Hong Kong wordt dim sum ook beschouwt als een weekend activiteit voor de gehele familie.

Cuisine

Voor een Kantonese kok is het de kunst om de natuurlijke smaken van de basis ingrediënten te behouden, hetgeen leidt tot een yin en yang-samenspel tussen verschillende smaken en geuren. Binnen de Kantonese cuisine wordt het dan ook als een doodszonde beschouwd, wanneer een gerecht te lang is gekookt, of wanneer de smaak van een gerecht eenzijdig wordt overheerst door kruiden en specerijen.

Dinner (晚餐)

De Kantonese keuken komt oorspronkelijk uit de provincie Kanton in het zuiden van China. De belangrijkste kookmethodes zijn koken, bakken, roerbakken, stomen en frituren. Voor de Kantonese keuken is het belangrijk dat de smaken van een gerecht in harmonie zijn waardoor de pure smaken van de ingredienten behouden blijven.

Siu Mei (Kantonees BBQ) (燒味)

Siu Mei is een Chinese manier van vlees grillen en zorgt ervoor dat het vlees een unieke barbecuesmaak krijgt. Full Moon serveert geroosterde Tja Sieuw, krokant spek, soja kip, Peking eend, spare ribs, geroosterde speenvarken en duif.

Seafood (海鮮)

Verse zeevruchten zijn zeer geliefd in Hong Kong en in de Kanton provincie. Volgens de Kantonese keuken komen verse zeevruchten het best tot hun recht door ze te stomen. Het is van belang de pure smaken van de zeevruchten te accentueren door met gebruik van kruiden en specerijen lichte smaaknuances aan te brengen. Full Moon serveert onder andere verse oesters, kreeft, krab, St.-Jacobsmosselen, zeebaars, tarbot en paling.

Chinese Fondue (火鍋)

Bij de Chinese fondue is een Chinese culinaire traditie waarbij gasten samen verschillende ingredienten koken in een gemeenschappelijke pan met verschillende soorten bouillon. De ingredienten bestaan meestal uit vlees, vis, zeevruchten en vele soorten groenten, champions, tofu en noedels. In de winter, is het gebruikelijk om samen met familie en vrienden bij elkaar te komen en gezellig te tafelen rondom de Chinese fondue met elkaar samen te genieten tijdens het eten en drinken.

Hong Kong Style Dessert (甜品)

Full Moon serveert vele soorten Hong Kong stijl dessert. Onze huisgemaakte mango crêpe en mango pudding worden bereid met verse mango. Verder hebben we verschillende soorten desserts zoals green tea pudding, grass jelly en zoete soepen met roomijs op de kaart staan.

Bubble Tea (珍珠奶茶)

Bubble Tea is een populaire Amerikaanse benaming voor pearl milk tea, een drank die oorspronkelijk werd verkocht in lokale theehuizen in Taiwan in de jaren ‘80. Full Moon serveert de orginele pearl milk tea en verschillende soorten bubble tea op basis van thee of met verse vruchten.